SOCIAL MEDIA

11. dec. 2009

Hanukkah - Templets genindvielse

Idag er det første dag af Hanukkah - vores højtid her i December!

Her er historien bag.
Grækernes rige strakte sig over det nuværende Syrien, dengang hvor Kong Antiochus den IV regerede i årene 175-163 f.v.t. og tvang jøderne til at dyrke den hellenistiske kultur og religion og forbød dem at praktisere jødedommen. Han plyndrede og vanhelligede Templet ved at stille den græske gud Zeus op og forlangte, at jøderne skulle bøje sig for den. De, der nægtede, blev brutalt dræbt. Mange levede i frygt enten skjult i huler eller forklædte.
Hans brutalitet tændte en oprørsgnist hos en lille gruppe beslutsomme, religiøse jøder, der blev ledet af præsten Matitjahu og hans fem sønner. De få jøders kamp mod de mange græske soldater var hård, men tre år senere, da en af sønnerne Judah HaMakkabi overtog ledelsen efter son far, lykkedes det at generobre Templet og jage grækerne ud. Det var i sig selv et mirakel!
Den 25. Kislev, da Templet var blevet renset, og den "evige" lampe skulle tændes, manglede man ren olie til religiøst brug. Man fandt imidlertid en lille kande med en portion olie - nok til en enkelt dag. Da hændte endnu et mirakel, nemlig at den lille kandes indhold brændte i hele otte dage indtil man havde fremstillet en ny forsyning!
Siden da tænder jøder hvert år den 25. Kislev med stor glæde lys i en 9 armet lysestage - en Hanukkiah. Det ene lysene er en Shamash; en tjener, som tænder de andre 8. Der tændes et lys mere for hver dag, mens en lovsigelse og en lovsang (Maoz Tzur) synges på en festlig og bevægende melodi kendt i hele den jødiske verden. Tilsidst stråler alle lysene den sidste aften. Udover lysestagerne i private hjem kan man se store lysestager på offentlige steder og ved indgangen til de fleste byer.
Hanukkah er ikke en streng religiøs fest, derfor er der intet arbejds eller køreforbud, men der er en tradition for at familien, mens lysene brænder, hygger sig med underholdning og spil - specielt en "sevivon" en firkantet snurretop, som har et hebraisk bogstav på hver af de fire sider, nemlig forbogstaverne til "Nes Gadol Haja Sjam", et stort mirakel skete der. Da begivenhederne fandt sted i Jerusalem, står der på de israelske snurretoppe "Nes Gadol Haja Po", hvilket betyder , et stort mirakel skete her! Hanukkah penge gaver og gaver er også blevet en tradition. Hanukkahs madspecialiteter er de førnævnte Sufganiot (Berlinere) og Latkes (kartoffel pandekager) alle stegt i olie som symboliserer olien der varede i 8 dage!

Drengene har ferie hele ugen hvilket er skønt. Jeg skal ikke arbejde det meste af ugen men min mand har ikke fri. Hernede har man 12 dages fri om året plus lidt omkring de største af de jødiske hellidage. De fleste tager ikke engang de 12 dage der tilkommer dem pga. arbejdspres.
Vil tage et lille videoklip når vi tænder det første lys så I kan høre den smukke bøn.

Sufganiot i massevis på markedet i Tel Aviv




HAG SAMEACH herfra - God Helligdag

10 kommentarer :

  1. Det er vidst godt nok den rene "berliner-himmel" nede ved jer, uhm!

    SvarSlet
  2. Det var interresant at læse!
    Det lyder også lidt som om, at der er en del der "knokler" løs, uanset fri/helligdage:)
    Det ser festligt ud med de kager!
    Glæder mig til dit videoklip!
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  3. MissMuffin - ja kom du bare an ;-D

    Vibeke - Tak for hilsenen. Jeg læser også om mange interessante juletraditioner på blogge fra rundt omkring i Europa! KNUS

    SvarSlet
  4. Det er så dejligt at læse om de traditioner, jeg delte med den familie, jeg var sammen med i 1988 :o)

    SvarSlet
  5. Jeg kendte ikke hele den historie - det var meget interessant at lære! Så det hedder en Hanukkah, når det er en 9-armet lysestage kun?
    Jeg har en synagoge i nabolaget - nogle gader herfra godt nok... men om lørdagen ser jeg dem tit gå til og fra, når biler er bandlyst.

    Det var ikke mange feriedage I har? At man så oven i købet ikke tager dem alle sammen - det ville aldrig ske her, tror jeg! Med så 'lidt' ferie kommer I vel ikke tit til DK?

    God weekend!

    SvarSlet
  6. Mette - Sjovt at du har været hernede. Tror nok jeg har spurgt dig om hvilken kibbutz du var i???? Jeg kom herned i 1987. I var vel også en masse danske piger? Nu er der slet ingen.

    Nille - Hvor sjovt at du lagde mærke til menoraen og sufganiaen den anden dag. Ja så hedder det en Hanukkiah! "Min synagoge" er reform så der må man godt køre til ;-)
    Jeg er lærer så jeg har heldigvis mere ferie end de fleste! Men min mand har kun været med os i DK en gang på alle de år. Nu har han vænnet sig til manglen på ferie men det var svært lige da vi kom hertil fra Danmark hvor han var vant tilg til de gode danske forhold. Det er så skønt at være i DK og se alle familierne holde ferie sammen om sommeren. Næsten alle her arbejder også om fredagen så man har faktisk kun en dags fri om ugen hvilket ikke gør det bedre. Nok piveri herfra ;-D God weekend

    SvarSlet
  7. Iiih... hvor er det spændnede at høre om hvordan der er i andre dele af verdenen - tak for det - og sikke et heldigt sted med sint bagværk - det ser ikke ud til at du kan savne Danmark så meget med det der er i din rækkevidde :-)

    SvarSlet
  8. Jeg synes det er meget spændende, at læse om jeres rationer. Du må gerne fortælle mere, jeg synes det er meget interessant at læse.
    Kan du have en god weekend

    SvarSlet
  9. Spændende at læse Tina, synes også at det må være hårdt med så lidt fri specielt at I så ikke har så mange fridage sammen, det kender jeg dog også, i Spanien må mange arbejde hele sommeren når der er turistsæson.
    God Hanukkah ;-D

    SvarSlet
  10. Huset i Hou - Ha ha der er mange dejlige tinge hernede meeeen savner nu mange ting derhjemme

    Conny - Håber du har en god weekend! Ja jeg elsker også at høre om andre landes traditioner.

    Lene - Håber så at I har lidt mere fri om vinteren!

    SvarSlet