SOCIAL MEDIA

27. jan. 2010

Auschwitz Dag

Child survivors, January, 1945

Idag er det i Danmark lige som i resten af Europa Auschwitz dag som er en mindedag for Holocaust. Auschwitz-dag har fået sit navn efter den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau, som blev befriet af sovjetiske tropper den 27. januar 1945. I lejren myrdede nazisterne mere end 1 million jøder og over 100.000 polakker, sigøjnere, sovjetiske krigsfanger og andre. De blev dræbt ved gasning og henrettelser eller døde af sygdom, sult og udmattelse og af de umenneskelige forhold, der var dagligdag i Auschwitz. I dag står Auschwitz tilbage som åstedet for en historisk forbrydelse, folkedrabet på Europas jøder. Samtidig er Auschwitz også blevet symbol på de frygtelige lidelser og grusomheder, som racistiske ideologier og totalitære regimer kan forårsage.

post signature
Reblog this post [with Zemanta]

11 kommentarer :

 1. I have never seen this photo. It's a picture worth a thousand words.

  SvarSlet
 2. Vi må aldrig glemme, at der er begået så grusomme handlinger.

  SvarSlet
 3. Vi må aldig glemme...

  SvarSlet
 4. Jeg var på studietur med gymnasiet i de dage hvor muren faldt i Berlin. Vi var en lille uge i Polen og også et "smut" til Auschwitz. Ingen kunne spise noget den dag. Det var en kæmpe oplevelse, som har sat sine spor.
  I dag synes jeg, at et besøg der burde være en del af børns og unges obligatoriske historieundervisning. Især fordi nogle ekstremister hævder, at det sletikke har fundet sted!

  Jeg kan godt huske Auschwitz-dag, fra min tid i kibbutzen. Mange af de gamle havde jo været en del af krigen og havde en tatovering som minde om den frygtelige tid. De fortalte os på jiddisch om tiden og vi forstod fordi det ligner tysk.
  Det var en lærerig tid med kloge gamle mennesker, der virkelig forstod at værdsætte livet.

  Klem fra Mette

  SvarSlet
 5. Dina - a picture for sure can say more than a thousand words. And then I even put one of the "lighter" pictures here. Terrible terrible pictures - especially of the children!

  Betty og Losarinas mor - nej vi må ej - igår bleb to jødsike kirkegårde vandaliseret i Europa og undersøgelser viser at antisemitismen aldrig har været større!

  Mette - Må have været en opelvelse at høre historien direkte fra nogen af dem der overlevede! Man ser satdig folk hernede med numrene fra koncentrationslejren tatoveret ind! Der er mange hvis familier er blevet næsten helt udslettet under Holocaust. Hernede tager alle gymnasieklasser i 3 G til Polen for at mindes Holocaust. Det er en kæmpe oplevelse for dem men også meget tyngende...... De unge kommer tit tilbage ændrede for altid.
  Hvor utroligt at I var I berlin lige de dage da muren faldt og så også se Auschwitz - må have været en utrolig oplevelse.

  SvarSlet
 6. For nogle dage siden var der i Danmark et indslag i radioen, som handlede om at historielærere har behov for at kunne sortere/stramme op på/i elevernes google-søgninger om bl.a. Holocaust. Det skyldes at flere og flere elever i Danske folkeskoler begynder at skrive opgaver om at Holocaust aldrig har fundet sted.
  Og hvorfor i alverden gør de dog det ?? Det gør de jo fordi der OGSÅ på google kan findes alle de sider fra folk der fornægter Holocaust.
  Det er F.... uhyggeligt, syns jeg. Og lige præcist der (og sikkert også på andre områder) går jeg varmt ind for censur af de unges søgemuligheder.
  Vi (og ALLE kommende generationer) må ALDRIG glemme.

  SvarSlet
 7. Vi må aldrig glemme grusomhederne under 2. verdenskrig, Tina. Det er ganske forfærdeligt at tænke på. Jeg har hørt mange radioudsendelserne om emnet og nogle så hårrejsende, at jeg måtte skrue ned for lyden.

  SvarSlet
 8. Har besøgt Auschwitz flere gange - første gang græd jeg mig igennem lejren. Det slog hovedet på sømmet , da jeg så montrene med krykker, hår og BØRNESKO - det var slemt.
  jeg har været der senere med unge mennesker, der var MEGET tavse efter besøget.
  Har også været i Theresienstadt , men det var efter Auschwitz, og intet var "så slemt", selv om det var grusomt nok!
  Men jeg er meget enig med MetteB - vore børn skal vide....
  knus

  SvarSlet
 9. Annette - jeg er virkelig dybt chokeret og har aldrig tænkt på at børns søgning på nettet ville kunne føre til det. Går helt sikkert også ind for censur af søgemuligheder men tvivler på at det bliver til noget......... Oveni er der også forældre der aldrig tager emner som dette op i hjemmet! Vi er eksempler for vore børn.

  Madame - Ja det er svært både at se og høre fra Holocaust. Når vi har vores Holocaust dag hernede i foråret bliver der vist film hele dagen. Ikke let at klare.

  Lavendel - når man ser alle skoene, tora bøgerne osv. rammer det virkelig hårdt. Hvor gamle var børnene du havde med. Må ikke have været let selvom det ikke var første gang for dig. Nok en af de eneste måder at de unge kan forstå hvad der virkelig skete!

  SvarSlet
 10. Tina
  Det er ikke til ,at fatte det der skete den gang,man må håbe vi er bleven klogere og for det må aldrig ske igen.

  SvarSlet