SOCIAL MEDIA

9. sep. 2010

Godt Nytår - Shana Tova

Først tusinde tak for alle de søde hilsener på sidste indlæg♥ Jeg har det bedre nu og det hele "snurrer" mindre rundt. Har haft flere anfald gennem årene men det er lige ubehageligt hver gang.

Vi er lige kommet hjem fra stor familie komsammen. Vi fejrede det jødiske nytår og havde en skøn aften. 
Det jødiske kalenderårs sidste måned er Elul. Når Eluls 29 dage er gået, er det Rosh Hashana (årets hoved).
Højtiden fejres i to dage. Ved tærsklen til årsskiftet opfordres alle jøder til at gøre en slags åndelig status over året, der gik. Nytåret fejres ved at servere honningkage og æblestykker, der er dyppet i honning. Det er et symbolsk ønske om, at det nye år må blive sødt og godt. Om aftenen spiser man et festmåltid med familien hvor der læses forskellige velsignelser op og spises flere forskellige slags symbolske spiser. En anden tradition på højtidens første dag er at gå ned til en flod eller et vandløb og tømme sine lommer deri. Det symboliserer, at man kaster alle sine synder væk. Ifølge traditionen bliver de himmelske bøger åbnet ved Rosh Hashanah. Menneskets gerninger bliver vurderet, og dets skæbne i det kommende år bliver bestemt.. Har man behandlet nogen dårligt, er der nu mulighed for at rette op på det og bede om tilgivelse. Det sker som en optakt til Yom Kippur, forsoningsdagen, som er jødernes største højtid, der falder ti dage efter nytåret.
Nytåret markerer også Guds skabelse af verden. En gammel jødisk legende fortæller, at da Gud ville skabe verden, mislykkedes de første forsøg. De mislykkede verdener manglede nemlig barmhjertighed og var styret af en hård og mekanisk retfærdighed. Derfor måtte de gå til grunde. Først efter flere forsøg skabte Gud denne verden. I udgangspunktet er godhed og omsorg dog ikke bygget ind i den, men findes som en mulighed. Det er derfor op til menneskene at bringe det gode ind i verden. Det var en hel roman ;-) men så kender I lidt til det jødiske nytår.
 Knus
post signature
Enhanced by Zemanta

5 kommentarer :

 1. Godt nytår ! Og velkommen tilbage:-)

  SvarSlet
 2. Tak for din beretning om det jødiske nytår. Jeg synes altid, det er spændende at læse om årets gang hos dig.

  Og så "shana tova" til dig og dine :)

  Nu skal I vel til at forberede jer på Yom Kippur? Jeg har i øvrigt en jødisk kogebog, altså én der følger de jødiske højtider, og laver nogle gange nogle retter derfra - især de, som jeg smagte i kibbutzen...

  Klem fra
  mette

  SvarSlet
 3. Godt nyttår!
  Veldig interessant lese om nyttårs feiring i Israel :-)

  Ha vakker helg!

  SvarSlet
 4. God nytår (sjovt her i september ;-)
  Spændende at læse så forskellig vi fejre festlighederne.

  SvarSlet
 5. Miri - Tusinde tak♥
  Matte - Mange tak♥ Ja næste fredag er det Yom Kippur hvilket er en dejlig dag men det bliver varmt at faste iår! Hvilke retter har du prøvet?
  Sigrid - Tak for hilsenen♥
  Lene - Ja jeg kan lave to sæt nytårsfortsætter he he. Må over på din blog og se hvordan turen til Danmark gik!

  SvarSlet