SOCIAL MEDIA

19. apr. 2011

God Påske og Pessach

Her fik vi fejret Pessach igår. Vi havde en skøn aften med familien. Pessach aften eller Seder aftenen er en vigtig aften hernede lidt ligesom Juleaften I Danmark. Masser af forberedelser - ikke mindst rengøringen hvor man fjerner al Hametz og så køber man også gaver til den nærmeste familie! Festen fejrer festen udvandringen fra Egypten. Det er en stor festdag, da den symboliserer Guds frelseshandling mod det jødiske folk. Samtidigt bærer den løftet om, at Gud vil gribe ind, når det ser mørkest ud. Da jøderne forlod Egypten, nåede den dej, de havde tilberedt til rejsen, ikke at hæve. Derfor spiser vi kun usyret brød under festen og resten ag Pessach ugen - Matzot..
Pessach aften gennemgår vi sederen. Det er festens højdepunkt. Med hele familien samlet om bordet følger vi et nøje fastlagt ritual inden selve måltidet. Historien om hvordan Gud udfriede jøderne fra Egypten læses op fra Haggadaen som er en speciel bog. Oplæsningen afbrydes af små pauser, hvor der spises eller drikkes noget bestemt, for eksempel spiser vi bitre urter til minde om jødernes slaveri i Egypten, charoset der er lavet af æbler, valnødder og vin og som  symboliserer den mørtel som jøderne brugte til at bygge da de var slaver i Egypten. Sedermåltidet afsluttes med fremtidsønsket: "Næste år i Jerusalem". Hele Pessach ugen spiser man ikke gærede/syrede produkter (Hametz). Altså ingen brød, pasta osv. Der er specielle morgenmadsprodukter, brød osv. og alt der er Hametz (gæret/syret) er dækket af i butikkerne.

Haggadah - her en side med de 10 plager!

I år falder Påsken sammen med Pessach så jeg vil også ønske jer alle en God Påske. Håber at I nyder fridagene med familien♥

Knus♥

post signature

19 kommentarer :

 1. Chag sameach Tina!
  That is a funny one with the bitten bunnies.

  SvarSlet
 2. JEg elsker, når du fortæller om traditionerne - jeg kender ikke så meget til dem, så det er dejligt at blive klogere på det område :-)

  Rigtig god påske til dig og dine!

  SvarSlet
 3. Hvor hyggeligt at høre om de israelske traditioner.
  Fejrer I kun israelske højtider, og ikke danske? Er din mand israeler eller hvad er egentlig grunden til at du er endt dernede?
  Kram :)

  SvarSlet
 4. Jeg nyder disse fortællinger, det er både lærerigt og spændende som speciel mad følger med i de jødiske traditionerne. Jeg ved godt vi har vores madtraditioner til jul og påske osv.....men vi gradbøjer nok bare vores lidt mere alt efter smag og behag.

  Håber det gik godt med oprydningen/sorteringen du omtalte i sidste indlæg.

  Rigtig god påske/Pessach

  Kh Jane

  SvarSlet
 5. Spændende at læse om Pessach.
  God ferie til dig og din familie

  SvarSlet
 6. og en rigtig god påske og Pessach til dig og din familie. :-)

  SvarSlet
 7. pessach same-ach!!
  tami

  SvarSlet
 8. Helle - God Påske♥
  Dina - Chag Sameach my dear♥ He he the bunnies are for sure funny!
  Piskeriset - Det bliver altid en halv roman når jeg skal fortælle om højtiderne men det er lidt mere omstændigt i jødedomme ;-) ♥
  Benedikte - Vi fejrer kun de jødiske efter at have boet hernede så mange år. Der er rigeligt ;-) Min mand er israeler men vi har også boet i Danmark!
  Jane - Oprydningen gik godt og min mand fik på forunderlig vis plads til det hele. der er næsten plads til en lille dans derude nu! Ja helligdagene hernede er mere omstændige men meget stemningsfyldte.
  Betty - Tusinde tak. God Påske♥
  Inge - I lige måde♥ Ville gerne være hvor I er lige nu - det ser bare så dejligt ud!
  Tami - Hag Sameach♥ Hope you had a nice Seder Night!

  SvarSlet
 9. Rigtig god påske til dig også :) Dejligt indlæg, som jeg blev klogere af :)

  SvarSlet
 10. Riktig god påske til deg, Tina:)
  Kjekt å lese om Pessach!
  Klem Tove

  SvarSlet
 11. Hi Tina. I think the church of Mary Magdalene is only open Tuesdays and Thursdays from 10.00 to noon. The Old City will probably be packed with tourists and pilgrims for Pesach and Holy Week.
  Maybe instead you could walk around Ein Kerem?
  Or if you come with kids, there is the Biblical Zoo and the Bloomfield Science Museum, but check their shorter opening hours on Fridays. You could play at the Mifletset slide in Kiryat HaYovel.

  Maybe Mt. Scopus will not be so crowded. See the panorama of the desert below. Visit Augusta Victoria before they close at 13.00. The British War Museum is interesting and peaceful.
  You could walk down to the Kidron Valley and see Yad Avshalom etc.
  The Monastery of the Cross in the Valley of the Cross is nice (near the Holyland apartment buildings).
  Mamilla outdoor mall (opposite Jaffa Gate) has a great exhibit of statues based on Bible stories.
  Holy Sepulchre has very special hours and closings during the Triduum. Check http://www.cicts.org/CICeastercathhs.htm so you don't get locked in in the church.

  If you want to email or talk on the phone, please send your contact info in a comment (which will not be published, of course) and I'll get in touch.

  SvarSlet
 12. Hej søde Tina.
  Håber ikke du har forspist dig de sidste dage..:-) Mums hvor er det en god højtid. Har givet dig en award.
  Knus V

  SvarSlet
 13. Håber du får en god påske ♥♥ Jeg synes det er spændende at lære om jeres højtider. Knus ♥♥

  SvarSlet
 14. Synes at huske du har vist billedet før og de sider er SÅ smukke. Læser med glæde med på dine fortællinger om jeres traditioner. Rigtig god påske :-)

  SvarSlet
 15. Æih det lyder altså bare så spændende!

  SvarSlet
 16. Malsen - Ja der er altid lange forklaringer omkring vores helligdage ;-)
  Tove - Ja God Påske♥ Mon ikke I skal op i jeres dejlige hytte!
  Dina - You are the best♥ Thanks for the tips. Really want to see something new this time so nice to know an expert. I totally forgot it was Easter here too LOL. Have to remember that when planning.
  Vibeke - Tusinde tak♥ Ja man har virkelig forspist sig. Fik i kneidelach og Gefillte Fisch eller var det mere mellemøstlig mad?
  Anette - I lige måde♥
  FruE - Har ganske rigtig vist den Haggadah før - mange samler på dem!
  Benedikte - Nu har jeg oplevet det mange gange men i begyndelsen var det en helt ny og mystisk verden der åbnede sig for mig!

  SvarSlet
 17. Hej Tina, jeg vil ønske dig en rigtig god påske! Det er spændende, når du fortæller om traditionerne - det holder jeg meget af.
  Klem ♥

  SvarSlet
 18. Hej Tina...
  Kærestens familie er fra Marokko, så ingen Gefillte fisch til mig. Men en masse andre godter. De er sørme dygtige i køkkenet de mamas. Glæder mig altid til at komme herned og blive forkælet af dem..:-)

  SvarSlet