SOCIAL MEDIA

6. sep. 2013

Nytår - En lille hyldest til livredderne

De sidste par dage har der været store bølger når vi har været på stranden. Heldigvis er livredderne ude om morgenen og i løbet af dagen for at indhegne og markere hvor man kan bade. En gang imellem er der så nogen der er lidt for dumdristige og trods advarsler alligevel svømmer ud hvor de ikke må. Den anden dag så vi to herrer der blev reddet I land. Utroligt så hurtigt  livredderne både kan løbe, svømme og bruge deres paddle board. Imorgen skal vi til stranden igen og der skulle havet heldigvis blive mere roligt.
På billederne fra Nytårsbordet (Rosh ha Shana) er middagen ikke kommet på endnu men derimod ser man de forskellige symbolske spiser som der bedes over.
Det jødiske kalenderårs sidste måned er Elul. Når Eluls 29 dage er gået, er det Rosh Hashana (årets hoved).
Højtiden fejres i to dage. Ved tærsklen til årsskiftet opfordres alle jøder til at gøre en slags åndelig status over året, der gik. Om aftenen spiser man et festmåltid med familien hvor der læses forskellige velsignelser op og spises flere forskellige slags symbolske spiser. En anden tradition på højtidens første dag er at gå ned til en flod eller et vandløb og tømme sine lommer deri. Det symboliserer, at man kaster alle sine synder væk. Ifølge traditionen bliver de himmelske bøger åbnet ved Rosh Hashanah. Menneskets gerninger bliver vurderet, og dets skæbne i det kommende år bliver bestemt.. Har man behandlet nogen dårligt, er der nu mulighed for at rette op på det og bede om tilgivelse. Det sker som en optakt til Yom Kippur, forsoningsdagen, som er jødernes største højtid, der falder ti dage efter nytåret.
Nytåret markerer også Guds skabelse af verden. En gammel jødisk legende fortæller, at da Gud ville skabe verden, mislykkedes de første forsøg. De mislykkede verdener manglede nemlig barmhjertighed og var styret af en hård og mekanisk retfærdighed. Derfor måtte de gå til grunde. Først efter flere forsøg skabte Gud denne verden. I udgangspunktet er godhed og omsorg dog ikke bygget ind i den, men findes som en mulighed. Det er derfor op til menneskene at bringe det gode ind i verden.

4
1
3
2
1
2
3
God weekend!
post signature


15 kommentarer :

 1. Hvorfor er det så svært at fatte at man skal holde sig på sikkert vand?
  Hvor er det spændende læsning om nytåret. Både historien og traditionerne. Tak for di fortæller God weekend nede sydpå 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej man forstår det ikke!!! Tak og håber du har haft en dejlig weekend♥

   Slet
 2. Jeg har selv boet i Israel for mange år siden, og det er rigtigt dejligt at følge din blog og blive mindet om det hele. Elskede stranden i Tel Aviv :0) Og min kollega på ambassaden var så utrolig sød, at hun inviterede mig til de jødiske højtider hos hendes familie....så det her er bare skøn læsning :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Strandene er skønne hernede. Hvor lang tid boede du her? Skønt at du havde en mulighed for at se nogen af traditionerne hernede. Der er stadig en del danske piger hernede endda også et par fyre. Knus

   Slet
 3. Jeg elsker dine beretninger fra dit land, men må ryst på hovedet af de mænd - det er lidt ligesom tyskerne her i landet så heller ikke forstår at havet )vesterhavet) kan være farligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Catarina♥ Nej man forstår ikke at de ikke forstår hvor farligt havet kan være. Og her er der endda meget tydelige afmærkninger. Knus

   Slet
 4. Godt at de er så hurtige og dygtige livredderne når der nu er nogen der lige skal prøve grænser af.
  God weekend til dig. ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja man kan godt se at de træner for det er næsten Ussain Bolt hastighed når de løber. Håber du har haft en god weekend♥

   Slet
 5. godt der findes dygtige livreddere. Utroligt at der altid er nogen der skal trode bølger, røde flag og advarsler. Spændende læsning om jeres traditioner. Knus og god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er som om der ALTID er nogen der skal afprøve grænser! Og tillykke igen♥

   Slet
 6. Jeg håber livredderne blive godt påskønnet af dem, de redder, for de får formentlig ikke nogen særlig høj løn for dette vigtige arbejde. Vi så middelhavet i oprør for 3 år siden, hvor det meste af stranden i Netanya blev oversvømmet. Ingen badende var ude, men der var et par dumdristige surfere. Det gik heldigvis godt. Flot nytårsbord. Vi bruger ikke latkes og forårsløg. Hvad symboliserer forårsløgene?
  Knus Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. AF hvad jeg ved får de heldigvis en rigtig god løn. Kan godt huske billederne du sendte fra Netanya strand. Det var virkelig voldsomt. SKer heldigvis ikke så tit hernede. Surferne er næsten altid ude lige meget hvor vildt det er. Farligt. Min danske venindes søn er en af de bedste surfere og han surfer når det går vildest for sig. Grunden til at man spiser Lubia - de grønne bønner er at de ligesom granatæblet er fyldt med frø-kerner som skal minde os om alle de gode gerninger vi har gjort i årets løb. Latkes er lavet med porrer og symboliserer det samme som forårsløgene nemlig at dem der ønsker os ondt må blive ødelagt. Porrer kaldes også i dette tilfælde karet og det betyder på engelsk cut of. Knus

   Slet
 7. Ups, glemte lige at spørge, hvad de grønne bønner symboliserer?
  Knus Pia

  SvarSlet
 8. Det er godt med livreddere og så gør det ikke noget, at de ser godt ud ;) Jeg bliver så edderspændt, når især mænd ikke kan fatte, at der er en mening med, at man altså ikke må gå for langt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig he he!!! Og det er vist også nok mest mænd der må reddes ind ;-) Knus

   Slet