SOCIAL MEDIA

30. maj 2014

Pilaf Bakli

Ugerne flyver afsted for tiden. Yngste fyldte 19 år forleden. Han holdt fest i haven for en masse venner. Jeg havde bla. lavet en vodka-citron-mynte punch til dem. Den nød gemalen og jeg også godt af imens festen stod på. Lækker…… Er der flere forskellige slags mynte i Danmark? Min mor siger at hun ikke kan få den vi kalder for Nana hernede og som er meget aromatisk. Dagene bliver også brugt til at finde galla og afslutningsfest tøj til yngste. Han ved præcist hvad han vil have så det er blevet til mange shoppingture. 3 eksamener mere og han er student. Den anden dag fik han sit årsbevis (det får man seperat fra sit studenterbevis). Han fik et specielt bevis da hans gennemsnit er på over 95 (ud af 100)! Ældste er færdig med hæren om ganske kort tid og han glæder sig til at komme igang efter 3 år i hæren. Sommeren har ramt Israel men vi har været forskånet for de helt ekstreme temperaturer. 3 uger endnu og der er sommerferie!

Og her kommer opskriften på Pilaf Bakli som er ris med grønne hestebønner og skønne krydderier. En ret der er god som tilbehør men også som en selvstændig ret da der både er bønner og ris. En perfekt ret til vegetarer og veganere da denne kombination giver komplet protein. Baharat krydderiet har jeg før givet opskriften på men ellers kan godt med tørret koriander og spidskommen også give en god smag. Via bloggens Facebook side har læseren Nønne delt denne opskrift i en spisegruppe hun er med i og er kommet med flere gode ideer til denne ret. Spisegruppen er Grønt på Gaflen i Esbjerg/Ribe/Fanø området. På gruppens Facebook side kommer Nønne med mange gode ideer og links til dejlig og sund mad. Gruppen henvender sig til mennesker med lyst til ny inspiration og ikke mindst lyst til grønne glæder.
Her er Nønne’s gode ideer til retten og pilaf i det hele taget:
Hvis du ikke har hestebønner på frost vil jeg foreslå at du bruger frosne sojabønner (Edamame). Alternativt kan grønne bønner der er skåret i mindre stykker også fint bruges. Pilaffen kan med fordel tilsættes lidt rød peberfrugt for farvens skyld. Rød chili gør også godt - både smagsmæssigt og dekorativt. En anden mulighed er at vende friske halve cherrytomater i til slut.
Man kan også bruge krydderierne  Ras el Rhanut eller Garam masala der begge er rige på varme krydderier i deres blandinger. Ellers kan du sagtens selv lave en krydret blanding fx af karry, ingefær, chili/cayenne, kanel, spidskommen, koriander osv.
Din pilaf kan både laves med alm. ris eller bulgur (i dag finder du også fuldkornsbulgur på hylderne i butikkerne) eller du kan bruge perlebyg, perlespelt osv.
Pilaf spises meget i Mellemøsten og Middelhavslandene. Server fx med friske både af lime eller citron, brød og en dip - det kan være alt fra hummus til en græsk tzatziki.
Hvis du får en rest af pilaf i overskud kan du bruge det til at farsere (fylde) en udhulet grøntsag med. Du halverer en peberfrugt, squash eller aubergine og udhuler denne. Derpå fyldes den med fars af pilaf - den kan røres lidt mere sammenhængende med et enkelt æg eller et lidt loppefrøskaller udrørt med vand el. mælk. Alternativt kan revet ost plus lidt friske brødkrummer hjælpe til at "samle" pilaffen.
Sæt de udhulede grøntsager i et ildfast fad og bag dem. Evt. kan de sættes på en bund af løg, rødløg og andre grøntsager eller hakkede tomater. Hvis du ønsker saft/væde (a la sauce) skal du tilsætte bouillon i bunden af fadet - evt. lidt hvidvin. På toppen af hver udhulede grøntsag kan der til sidst drysses med parmesan, revet ost eller lidt smuldret feta hvis man er til det. Veganere kan drysse med sesam Sådan et fad kan serveres med bouillonkartofler m. citron + hvidvin a la Grækenland.
Pilaf er kort sagt lig med mange muligheder!
Tak til Nønne!

HSVS

Pilaf  Bakli
500 g frosne grønne hestebønner (hvis man ikke kan få dem i et almindeligt supermarked har jeg hørt at de i Danmark kan købes ved etniske købmænd)
Saften fra 1/2 citron (kan udelades)
1 finthakket løg
2 spsk. tomatkoncentrat
7.5 dl grøntsagsbouillon eller vand (2 cup)
Salt efter smag
1 tsk. peber
1/4 tsk. gurkemeje
1 tsk. baharat krydderi
4 dl ris (1.5 cup)
Olie
Løget steges gyldent i olie og derefter tilsættes bønnerne. De steges i ca. 12 - 15 min. Tomatkoncentrat, vand/bouillon og krydderier tilsættes. Bringes i kog. Koger ved lav varme i 20 min. Pres citronsaften over retten.



9 kommentarer :

  1. Tillykke med begge dine sønner, Tina - hvor må det være dejligt, når de tre år i hæren er slut. Jeg er ikke klar over, om vi har flere typer mynte her, men vi har altid en i vindueskarmen til at plukke af.
    Tak for opskriften, som ser rigtig spændende ud og god weekend ♥

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak Madame♥ Ja det er skønt - men til november er det yngste der skal ind! Om ikke andet er der en lille pause. God weekend til dig og dine!

      Slet
  2. Tillykke med begge de unge mennesker. Jeg ved faktisk ikke om vi har flere forskellige slags mynte herhjemme. Jeg har én plante i haven, men hvad det er for én ved jeg ikke. Men den er super god. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak Catarina♥ Må prøve at lede efter den mynte til min mor i DK. Måske på en planteskole eller Bazar. Knus

      Slet
  3. Ja stort tillykke med dem.
    Mynte har jeg svaert ved at finde naar jeg er hjemme og her i Frankrig har vi en 7-8 forskellige slags.
    Tak for endnu en god opskrift.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak Lin♥ Ja der kan du se med den mynte. Men tror ikke de findes i DK! Knus♥

      Slet
  4. Tillykke med ham på 19 - både fødselsdag og de flotte resultater fra skolen. Tillykke med at din ældste er færdig med hæren. Det må være dejligt at være nået så langt.
    Din opskrift ser lækker ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Betty♥ Ja årene går hurtigere end man tror! Ha en dejlig aften♥

      Slet
  5. Forsinket tillykke her til sønnen og med sønnen. Har jeg ikke gratuleret via fb eller Instagram, ellers lidt forsinket ;-)

    Mulighederne er mange med ris/bulgur etc. Bruger det ofte til køleskabs oprydning. På den måde bliver det lidt forskelligt, dog ikke lige med dit baharat krydderi ;-)

    SvarSlet