SOCIAL MEDIA

5. mar. 2013

Mad med medfølelse

Som jeg før har fortalt er ældste blevet veganer efter at have været vegetar igennem lang tid. At være veganer betyder at man ikke spiser kød (heller ikke fisk og skaldyr), æg og produkter med æg i, mælkeprodukter og produkter med mælk i, honning og produkter der indeholder honning. For mig har det helt sikkert været en udfording da jeg har skullet lære en masse nye produkter at kende og vænne mig til at tilberede maden på nye måder. Det største problem er nok at ældste er i hæren men det har vi løst ved at han medbringer egen mad til ugens løb og de weekender hvor han skal blive i hæren der bringer vi ham mad. Det sted jeg har fundet mest hjælp i form af opskrifter og tips har helt sikkert været hos Månebarnet/Luna. Luna er også medstifter af foreningen Mad med medfølelse. I Marts måned har de en udfording til os alle. Den består i at leve vegansk en måned. På deres Facebook side er der masser af hjælp at finde og man kan også melde sig til at modtage en daglig mail med skønne opskrifter.

Idag får I en af mine veganske opskrifter som enten kan være en vegansk/vegetarisk hovedret eller skønt tilbehør.

Cous Cous med grøntsager1 butternutsquash
2 pebre (rød-gul)
1 aubergine
2 fed hvidløg i tynde skiver
Salt og peber
2.5 dl kogte kikærter evt. fra dåse
2 spsk. Sambal Olek (jeg brugte Harissa som vi bruger hernede men Sambal Olek er næsten det samme)
3 spsk. oliven olie
Koriander til pynt


Ovnen forvarmes til 180 grader. Grøntsagerne skæres i ca. 4 cm store terninger. De blandes med hvidløg, kikærter, Sambal Olek, olie og salt/peber. Blandingen spredes ud på en bradepande belagt med bagepapir. Bages i ca. 30 minutter eller indtil alle grøntsagerne er møre.
Hældes over den færdige cous cous og pyntes med koriander.
Hvad med jer? Har I mod på en måned som veganer eller vegetar?

Knus Tina Liel♥

18 kommentarer :

 1. Kære Tina
  Det ser lækkert ud; men veganer bliver jeg aldrig..:o)
  CyberKnus / RikkeBo

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig lækker mad! Jeg kalder mig ligenu hverken for det ene eller det andet men når jeg allerede laver mad til ham så spiser vi andre også meget af det! Knus

   Slet
 2. Lækkert, men nej.. Jeg bliver aldrig vegetar.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha Inge og det er jo også ok♥ Men mange af de dejlige veganske retter er perfekte som tilbehør! Knus

   Slet
 3. Ja, det lyder bestemt som noget af en udfordring!
  Kød er heller ikke det som jeg kan gå og længes allermest efter, men vegetar er jeg ikke. Det ville være spændende at høre grunden til at han er blevet veganer.
  Tak for en lækker opskrift :-) ........og nej, jeg er bestemt ikke "modig" ;-)
  Rigtig god dag til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det også men af den gode slags. Hold da op hvor der er mælk og æg i det meste af det vi spiser. Tit uden grund!! Tror bare at det var en naturlig overgang fra at ha været vegetar. Han gør det for at værne om miljøet, dyrene og sundheden. Han er ikke den der prædiker men når man selv nu er igang med at læse og finde opskrifter kan jeg helt sikkert forstå ham. Der er en film på nettet der forklarer en masse og som man siger "omvender" alle til veganisme og det med tørre facts. Han har ikke set den heller ikke jeg! Knus

   Slet
 4. Uhm, lækker opskrift - tak Tina! Jeg ville ikke selv kunne undvære mælkeprodukter og æg, men det er sikkert vældig sundt at leve som veganer, hvis man passer på at få blandt andet B12-vitamin. Som Nola skriver, kunne det være spændende at høre, hvorfor han valgte at blive veganer. Rigtig god dag ♥

  SvarSlet
  Svar
  1. Mælkeprodukterne synes jeg også er sværest men der er gode alternativer. Han tager B12 tilskud et par gange om ugen men er ellers helt dækket ind mht. vitaminer og mineraler! Har skrevet lidt om gans motiv under Nola's kommentar! Knus

   Slet
 5. retten ser dejlig ud, nu er jeg ikke selv den store mad gourmet, jeg nyder når der er flot og lækker mad på bordet, jeg laver det ikke ret gerne selv, i dagligdagen spiser jeg bare for at overleve, vegetar og veganer, jo jeg ved mange er veganer på grund af allergi, vegetar tror jeg egentlig godt jeg kunne blive, og det er på grund af menneskers dårlige behandling af dyr.
  Ha en dejlig dag her er sol sol ☀:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig nok er det slet ikke så svært at blive vegetar men skridtet til at blive veganer er nok lidt større! Hvor skønt at I har sol - velfortjent♥ Knus

   Slet
 6. Der er da heldigvis plads til os alle. Jeg kan se den store udfordring, som ligger i at være i hæren, og så være veganer. I sær når de er på øvelse en hel uge eller to,langt fra hjemmet og kasernen.Det kan jo være at I kan få bestillinger fra nogle af de andre soldater, når nu catering vognen kommer rullende. De lever jo ellers at "pulver" mad i sådanne perioder. Har selv søn i hæren, som lige har været på øvelse i en uge. Maven er lidt sart, når de kommer hjem og skal til at spise ordentlig mad igen. God fornøjelse med sønnens projekt og med udbringningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det at han er i hæren gør det ikke lettere ;-) Her består de normale feltrationer bla. tun på dåse, brød, oliven osv. De kommer ihvertfald ikke tykkere hjem fra felten. Har sønnen været udstationeret? Snakkede for nylig med en anden "soldater mor" i Danmark og om grundtræningen derhjemme og f.eks løn. Her får de et symbolsk beløb i løn som soldat. Der er så mange at man ikke kan give dem mere og som forælder ved man også at man (med glæde) forsøger dem den tid de er inde. Selvfølgelig får man en god løn som officer osv. Drengene er inde 3 år og pigerne i 2 år! Knus

   Slet
 7. Uhm, det ser lækkert ud. Vi bliver næppe vegetarer og slet ikke veganere, men en enkelt kødfri dag i ny og næ er nu rigtig godt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. En kødfri dag er også godt!!! Ved Meatfree Monday findes i mange lande. Knus♥

   Slet
 8. Jeg kan selvfølgelig forstå, at forholdene hos jer er anderledes end her i DK. Min søn han får en udemærket løn. Bor ude og klarer sig selv. Han har selv valgt at blive soldat, det er jo frivilligt her. Skal udsendes senere på måneden. Det kunne jeg godt undværer.Han vælger selv sit liv og vi må bare håbe at han kommer hel hjem.
  Stor respekt for valget af det at blive veganer. Det kræver dog noget, i en verden hvor hovedparten er kødspisende.

  SvarSlet
 9. Imponerende at din søn tager stilling og imponerende at du sørger for at kan få den rette kost, hvor han end er. Din opskrift lyder meget lækker - på nær koriander :-), den vil jeg helt sikkert lave som tilbehør en dag.
  Knus fra Pia

  SvarSlet
 10. Jeg kan helt sikkert sagtens forstå ham, idet jeg også selv lige er konverteret til veganer. Om jeg bliver ved at være veganer, eller "kun" vegetar senere, ved jeg ikke. Men kødet bliver helt sikkert ude.

  Jeg har godt set Luna's spændende projekt også.

  SvarSlet
 11. Puha, lyder som noget af en udfordring.... Tror dog aldrig, jeg bliver veganer eller vegetar, men klart en super spændende debat - og man kan jo altid lærer noget nyt! Når jeg har lidt mere tid, vil jeg se den video, du har lagt ud... og jeg vil helt klart læse lidt om Månebarnet/Luna, det er jo altid sundt at udvide sin horisont :)

  SvarSlet