SOCIAL MEDIA

1. dec. 2010

Glædelig Hanukkah

Ja så blev det første dag af Hanukkah -  vores højtid her i December! Og iår falder den meget fint 1. december. Et år faldt den præcist sammen med julen hvilket førte til mit eneste julebesøg i Danmark i 15 år!

Her er historien bag.
Grækernes rige strakte sig over det nuværende Syrien, dengang hvor Kong Antiochus den IV regerede i årene 175-163 f.v.t. og tvang jøderne til at dyrke den hellenistiske kultur og religion og forbød dem at praktisere jødedommen. Han plyndrede og vanhelligede jødernes Tempel ved at stille den græske gud Zeus op og forlangte, at jøderne skulle bøje sig for den. De, der nægtede, blev brutalt dræbt. Mange levede i frygt enten skjult i huler eller forklædte.
Hans brutalitet tændte en oprørsgnist hos en lille gruppe beslutsomme, religiøse jøder, der blev ledet af præsten Matitjahu og hans fem sønner. De få jøders kamp mod de mange græske soldater var hård, men tre år senere, da en af sønnerne, Judah HaMakkabi overtog ledelsen efter sin far, lykkedes det at generobre Templet og jage grækerne ud. Det var i sig selv et mirakel!
Den 25. Kislev, da Templet var blevet renset, og den "evige" lampe skulle tændes, manglede man ren olie til religiøst brug. Man fandt imidlertid en lille kande med en portion olie - nok til en enkelt dag. Da hændte endnu et mirakel, nemlig at den lille kandes indhold brændte i hele otte dage indtil man havde fremstillet en ny forsyning!
Siden da tænder jøder hvert år den 25. Kislev  lys i en 9 armet lysestage - en Hanukkiah. Det ene lysene er en Shamash; en tjener, som tænder de andre 8. Der tændes et lys mere for hver dag, mens en lovsigelse og en lovsang (Maoz Tzur) synges på en festlig og bevægende melodi kendt i hele den jødiske verden. Tilsidst stråler alle lysene den sidste aften. Udover lysestagerne i private hjem kan man se store lysestager på offentlige steder og ved indgangen til de fleste byer.
Hanukkah er ikke en streng religiøs fest, derfor er der intet arbejds eller køreforbud, men der er en tradition for at familien, mens lysene brænder, hygger sig med underholdning og spil - specielt en "sevivon" en firkantet snurretop, som har et hebraisk bogstav på hver af de fire sider, nemlig forbogstaverne til "Nes Gadol Haja Sjam", et stort mirakel skete der. Da begivenhederne fandt sted i Jerusalem, står der på de israelske snurretoppe "Nes Gadol Haja Po", hvilket betyder , et stort mirakel skete her! Hanukkahs madspecialiteter er de førnævnte Sufganiot (Berlinere) og Latkes (kartoffel pandekager) alle stegt i olie som symboliserer olien der varede i 8 dage!

Og så vandt jeg i en dejlig Give Away hos Les Canettes - en sød pung og en Kawaii marengs lavet af min scrapdesigner helt Minitoko!! Jubiiii.......... Les Canette er fire kreative piger som snart sælger deres skønne produkter på deres fælles blog!HAG SAMEACH herfra - God Helligdag
post signature

11 kommentarer :

 1. Spændende at høre om :-)

  Håber du fortæller mere de kommende dage!

  SvarSlet
 2. Hvor spændene !!! Det er altså vildt med alle jeres helligedage !

  Lyder vildt hyggeligt

  Knus
  Marianne

  SvarSlet
 3. Happy Hannukah - og tak for den spændende historie <3

  SvarSlet
 4. Meget spændende at læse om....en god Hannukah til dig...

  SvarSlet
 5. Glædelig Hannukah, spændende at læse, jeg kender Hanukkiah stagen, men ikke historien bag.. :-)
  Knus og en god aften til dig Tina :-)

  SvarSlet
 6. Dejligt at blive lidt klogere - glædelig Hanukkah til dig :)

  SvarSlet
 7. Chag sameach to you.
  That is a beautiful chanukiyah design.

  SvarSlet
 8. Alltid så spennande at du fortel om desse høgtidene...

  Hannukh klem♥

  SvarSlet
 9. Rigtig god helligdag, Tina - en lysets fest, lige hvad vi trænger til!

  SvarSlet
 10. HAPPY HANNUKAH, Tina.
  Må dagene være fyldt med fred og kærlighed....
  Mange varme hilsner fra et snedækket Danmark.
  /Eva

  SvarSlet
 11. Mange mange tak for hilsenerne fra jer alle♥

  SvarSlet