SOCIAL MEDIA

22. sep. 2010

Sukkot - Løvhyttefesten

Idag starter Sukkot - Løvhyttefesten. Ja, der er mange helligdage ;-)  Festen varer i 9 dage hvoraf første og sidste er helligdage. Man fejrer til minde om at israelitterne boede i løvhytter under deres 40 år lange vandring i ørkenen. Påbudet om at sidde, oprindelig bo i løvhytter i syv dage overholdes i stort omfang her i Israel. Der bygges småhytter med løvtag på verandaer og i haver og byerne ændrer udseende  i en uge.
 Et eksempel på en sukka - hytte.
Udover på selve helligdagene er der mange israelere der  indtager alle deres måltider hele ugen i disse løvhytter og mange sover der også. Hytten skal bygges så man kan skimte himmelen igennem taget. Hytten pyntes indvendigt med blomster, frugter og andet farverigt pynt. Tanken bag hyttebygningen er, at man skal huske på den beskyttelse, Gud gav israelitterne i deres primitive ørkenhytter under ørkenvandringen. Sukkot er også en takkefest for årets frugtavl/høst.En speciel buket af fire plantearter, tre forskellige slags grene og en enkelt frugt er også sukkots kendetegn. Palmegrene, myrtegrene og pilegrene bliver bundet sammen til en buket.
 En speciel boks til opbevaring af etrog
Frugten er en etrog der ligner en citron men er meget større. Den kan ikke spises rå men man kan lave en marmelade af den. Etrog kan være meget dyr alt efter hvor smuk frugten er. Buketten holdes i den ene hånd og i den anden hånd en citrusfrugten. Alle de fire arter rystes, efter en særlig lovsigelse mod alle verdenshjørner samt op og nedefter. Det sker hver dag i hele Sukkotugen undtagen på Shabbat. Der er mange forksellige forklaringer på sammensætningen af netop disse fire plantearter. en af dem er at deres forskellige kvaliteter minder os om menneskene som også kan være vidt forskellige og alligevel bør holde sammen for at kunne forme et velfungerende samfund. I bybilledet ser man i løbet af ugen mange relgiøse mænd der har deres 'buket" med i en speciel pose og frugten i en fin kasse.

Helligdagene betyder at drengene har fri i 10 dage og jeg indtil på søndag - skønt.

Her er et billede fra mobilen som jeg fik tømt for fotos idag. Det er fra min  plads ude i haven hvor jeg ligger når jeg skal tænke eller tage solbad. Håber solstrålerne rammer jer.

KNUS
post signature

8 kommentarer :

 1. Skønt med en miniferie :-)
  Men hvor lyder det altså spændende med den løvhyttefest. Gad godt se, hvordan bybilledet ændrer sig...imponerende at det er en skik, der har holdt sig.
  Ps. I love Brett Dennen! :-)

  SvarSlet
 2. Tak for en dejlig solstråle.. vi har haft solen her i byen i dag også.. :-)
  Jeg kan godt lide ideen med at fejre og takke for høsten.
  I må have en dejlig ferie, og nyd nu dagene i jeres fine løvhytte.
  Knus til dig fra mig.

  SvarSlet
 3. Det er så fedt at høre om jeres helligdage og dit anderledes liv. Det giver ligesom rum til eftertænksomhed i en verden hvor alt andet om israel ellers handler om konflikt. Og jeg elsker dine små historier om frugter og andre planter. Jeg kunne godt tænke mig at se og dufte citrusfrugten.
  Og det er sjovt som fx hårmode har ændret sig på 20 år.
  Knus til dig
  Signe

  SvarSlet
 4. Tak for din hilsen.
  Du spurgte til digi scrappere. Jeg synes at Engel er fantastisk dygtig.
  http://engels-scrapbooking.blogspot.com/

  SvarSlet
 5. Elsker at høre om jeres traditioner of hverdag. Dr slet ikke misundelig på ferien... Hehe!

  SvarSlet
 6. Anonym23/9/10

  http://tracingthetribe.blogspot.com/2010/09/tel-aviv-family-history-festival-sept.html

  Der er også denne her festival ovenpå de andre. Der er rigtigt gang i den dernede.

  SvarSlet
 7. Kom lige i tanke om en dygtig Digiscrapper mere:
  http://www.hellepilgaard.blogspot.com/

  SvarSlet
 8. Åhh..... har lige siddet og nydt din skønne blog med sol, varme, dejlige fortællinger og underskøn musik....åhh åhh lige hvad jeg trængte til, her må jeg absolut læse med :-)))

  De bedste hilsner

  JANE

  SvarSlet