SOCIAL MEDIA

11. okt. 2010

Kosher

 Tak for jeres søde fødselsdags hilsener! Igår kom der en dejlig pakke fra mine forældre stoppet med alskens godt. Marcipanbrøs, Toms's skilpadder, Haribo slik, bog, blade, opskrifter osv. Det vigtigste var nu en stor pose Kims's ostepops ;-)  Der findes ikke noget bedre........... Mine israelske venner er vist ikke af samme mening.
Har lagt en ny opskrift på min opskriftblog som også kommer her.
Det er opskriften på et dejligt fyld til enten pita brød, tortillaer eller som her til et stykke flute!

Tina's pita og tortilla fyld
500 g hakket kyllinge eller kalkun kød
Olie
2 hakkede løg
2 fed presset hvidløg
1 dl letristede pinjekerner (lidt solsikkekerner kan også tilføjes)
Lidt frisk chilipeber eller 1/4 tsk. tørret
1 spsk. tørret koriander
1 spsk. spidskommen
Salt og peber
500 g frisk spinat - vasket og hakket
evt. frisk koriander istedetfor. Det er favoritten her!
Pitabrød, flute eller tortillaer. Evt. tahina eller lidt salsa.
Olien varmes i en dyb pande og kødet steges. Hak i det da hakket kyllingekød klumper lidt sammen.
Tilføj løg og hvidløg og steg i omkring 10 minutter.
Tilføj krydderier, pinjekerner og evt. spinat. Steg yderligere 2 minutter. Hvis kødet er for tørt kan en smule vand tilsættes. Hvis der bruges frisk koriander kan den drysses på tilsidst! Server med salsa eller tahina. Her skal det jo være kosher men en creme fraiche dressing er også god til.


Som mange måske ved spiser de fleste jøder Kosher mad.
Kosher betyder "egnet" dvs. egnet mad for den, som vælger at leve efter de jødiske forskrifter. Mange overholder reglerne ned til mindste detalje men de fleste gør ligesom os her i familien og har et mere moderne tiltag til reglerne uden at det bliver fanatisk.
De væsentligste punkter er følgende:
- Alt hvad der vokser af jorden er tilladt føde
- Af pattedyr spises kun drøvtyggere der tillige har spaltede klove. F.eks ikke svin eller kamel hi hi
- Ingen rovfugle
- Af fisk kun sådanne der har både skæl og finner
- Ingen skal eller bløddyr
- Mælk og kød adskilles. Dermed anvendelse af forskelligt service, køkkengrej samt to vaske. Mest i de mere religiøse hjem. Man tilbereder ikke retter med både kød og mælkeprodukt. Hvis man f.eks har spist kød skal der gå et vist antal timer inden et mælkeprodukt må indtages. Der fines så Parve mad eller produkter der er neutrale og som derfor kan spises lige efter kød eller mælk eller som sammen med disse. Man kan f.eks købe parve fløde og cremefraiche som kan bruges i kager der spises efter et kødmåltid.

Ja det lyder lidt indviklet når det kommer på skrift men som sagt er der mange der gør ligesom os. Vi har f.eks ikke seperat service og køkkengrej men spiser af vane ikke svinekød eller blander kød og mælkeprodukter.

Er kommet til at se at man vist slet ikke kan se de specielle skrifttyper jeg har brugt på opskriftsbloggen. Det så jeg da jeg var på min bærbare. Man skal åbenbart have dem installeret for at kunne se dem - hmmmmm underligt. Der er altid et eller andet der skal drille ;-)

En kæmpe bunke papirer kalder på mig. Må se om der er tid til at opdatere Giveawaybloggen senere!

Ha en dejlig uge!

KNUS
post signature

15 kommentarer :

 1. Hej Tina!
  Et forsinket tillykke :-)
  Knus.

  SvarSlet
 2. Tusinde tak Margith♥

  SvarSlet
 3. Bedre sent end aldrig :-)
  Et kæmpe tillykke med fødselsdagen herfra. (Jeg har arbejdet i weekenden og er nu ved at kæmpe mig igennem de 128 blogindlæg på readeren der venter.)
  Ha en god dag Tina....Knus

  SvarSlet
 4. Også et tillykke fra mig. Det bliver nok hyggeligt at fejre fødselsdag med veninderne, gætter jeg på :)

  Automaten nederst gad jeg godt have her i området ;o)

  Klem

  SvarSlet
 5. Annette - Tusinde tak! Ja hvis man ikke følger med hober indlæggene sig op ;-)
  Mette - Åh ja hvem gad ikke det - og tænk hvis man kunne bestemme indholdet...... Frem med småmønterne!

  SvarSlet
 6. Sikke en dejlig pakke - jeg er nu enig med dine israelske venner - jeg er heller ikke vild med ostepops ;)

  SvarSlet
 7. jeg plejer også at få Toms skildpadder ned og så er jeg vild med Kims skruer, dem kan man jo heller ikke få her. Dejligt med lidt godt hjemmefra, ærgeligt at portoen er så dyr.

  SvarSlet
 8. Helle - Ja enten hader man dem eller elsker dem ;-)
  Lene - Uhm skruer, peanutkugler og griller er også gode. Er portoen billigere i Spanien? Her er det billigere og pakker ankommer gerne i DK efter 4 dage. Hertil tager det op til 10 dage!

  SvarSlet
 9. Et forsinket med fødselsdagen skal lyde herfra også Tina, ja jeg kan tænke mig at Israelerne ikke er så vilde med ostepops, hvad med ost i almindelighed, er der noget der kan bruges dernede, jeg syntes det er noget af det jeg savner mest når jeg er udenlands på ferie, de dejlige bløde Danske skæreoste mums, der er ikke noget bedre.
  Spændende blog Tina, jeg glæder mig til at følge med i din hverdag her.
  God uge og klem herfra Odense.

  SvarSlet
 10. Michael - Tusinde tak! Nej de lugter vist lidt for meget ;-) Vi har mange skønne oste hernede men rigtig nok knap så fede som i Danmark. Frisk oste, youghurt osv. er der flere af hernede end i Danmark. En god uge til dig.

  SvarSlet
 11. Kære Tina, hjertelig tillykke med din fødselsdag - lidt forsinket. Jeg har familie i England, og de skal altid have saltpastiller og spegepølse med hjem ;) Det var spændende at læse om kosher-mad!
  Klem og en dejlig aften til dig!

  SvarSlet
 12. Skøn pakke fra dine forældre.. og spændende at læse om hvordan kosher håndteres hos jer... betyder det at I f.eks. aldrig nogensinde får ost på maden, altså varm ost på f.eks. pasta og kødsovs.. ??
  Knus til dig herfra Spanien

  SvarSlet
 13. Et forsinket men meget stort TILLYKKE med fødselsdagen Tina.

  Tak for indførelsen i kosher spændende læsning og nok ikke nogen dårlig íde ikke at blande mejeriprodukter og kød, her i Dk har det længe været oppe ved en speciel kostvejleder at man ikke må blande stivelse (pasta/kartofler osv.) og kød. Jeg spiser slet ikke kød så det er ikke et problem jeg kommer ud for...!!!
  Lidt af en forkælelses pakke dine forældre har sendt :))))
  Knus Jane

  SvarSlet
 14. Ja også et tillykke fra mig :O) Tak for opskriften, den lyde delikat og skal da afprøves i mit køkken. Også spændende at læse om kosher...jeg undrer mig bare over, hvorfor man har inddelt pattedyrene i kløvede hove eller ej !? Har du en forklaring på det? Kan du ha en dejlig dag. Hilsen fra det nu kolde nord.

  SvarSlet
 15. Madame - Tusinde tak♥ Ja man har sine favoritter som man bare SKAL ha fra Danmark ind imellem ;-)
  Inge - Tusinde tak! Næh det får vi ikke. Man er så vant til ikke at bruge mælkeprodukter sammen med kød. Men der er nu mange der ikke holder det. Hvor ser jeres ferie altså skøn ud!!!!!
  Janne - Tak♥ Ja som vegetar er det meget lettere ;-)Der er faktisk mange der snakker om at det også er godt sundhedsmæssigt!
  Chris - Mange tak♥ Det med dyrene er der en eller anden forklaring på i bibelen! Lidt sol til dig. Har haft ca. 27 garder men det skulle blive op til 32 i løbet af ugen.

  SvarSlet