SOCIAL MEDIA

4. okt. 2014

Zaalouk – Marrokansk auberginesalat

Helligdagen Yom Kipur er lige slut. For dem der ikke kender dagen er det den helligste dag i det jødiske år. Forsoningsdagen benyttes til en personlig åndelig renselsesproces, man får mulighed for at bilægge eventuelt gammelt fjendskab og bede om tilgivelse samt  angre sine synder og gøre bod gennem bøn og faste i et døgn. Inden Yom Kipur starter spiser hele familien et godt måltid sammen. Man faster i 25 timer, som begynder ved solnedgang aftenen før og fortsætter indtil natten falder på den følgende dag. Det vil sige at syge, gamle og børn under Bar/Bat Mitzva alderen (jødisk konfirmation)  er fritaget. Man tager heller ikke bad eller børster tænder. Mange tilbringer det meste af tiden i synagogen, hvor kvinder i hvidt og mænd indhyllet i bedesjal læser Jonas's Bog og Salmernes Bog af og til afbrudt af forskellige sange. Hele Israel går i stå i 25 timer: Ingen radio og TV, alt er lukket - også grænserne, der kører ingen busser, tog eller biler, alle gader og veje er øde og lufthavnene er lukket. Kun de mest nødvendige samfundsfunktioner er bemandet denne dag ellers holder alle fri. Tildsidst  blæses der  i shofaren, menigheden udbryder "Hør Israel, Herren vor Gud, Herren er en" og de 25 timers stilhed er ovre. Landet går herefter i gang igen. Det er en ikke helt let helligdag pga. fasten men samtidig er der den mest fantastiske stemning hernede. For at få tiden til at gå og imellem synagoge besøgene vandrer man rundt om i byen og hilser på folk. Børnene bruger dagen uden trafik på at cykle - vi er gerne et smut nede på motorvejen. Det er lige uvirkeligt hver gang sådan at vandre rundt på en ellers meget trafikeret vej. Selvfølgelig er der mange der ikke faster men stemningen er lige speciel! Vi har lige spist middagen efter de 25 timer og vil et smut ind til byen og gå en tur på strand promenaden.

Den anden dag viste jeg på Instagram en marrokansk auberginesalat jeg havde lavet. Den hedder Zaalouk og er lige god kold som varm med pita eller almindeligt brød. Simple ingredienser der giver en utroligt velsmagende salat! Den kan også spises varm som tilbehør ovenpå ris eller cous cous.

Zaalouk auberginesalat
P1050243
 • 1 stor aubergine skåret i store terninger
 • 6 store tomater eller 1 dåse flåede tomater uden for megen væde
 • 3 fed pressede hvidløg
 • 1 spsk. paprika
 • 1 spsk. spidskommen
 • 1 1/2 tsk. salt
 • Lidt tørret chili
 • 1/2 dl hakket koriander og persille (hvis man ikke kan finde koriander kan man godt nøjes med persille)
 • 0.6 dl olivenolie
 • 0.8 dl vand
 • Evt. en citron båd.

Aubergineterningerne spredes ud på en bageplade og pensles med lidt olivenolie. Bages ved 190 grader i 20 min.
Tomterne og aubergineterningerne kommes i en gryde og moses let evt. med en stavblender. Resten af ingredienserne undtagen citronskiverne tilsættes og det hele koges ved svag varme i ca. 30 min. Derefter tilsættes citron båden og salaten koger videre i 10 min. eller indtil der næsten ingen væde er tilbage.

9 kommentarer :

 1. Tak for opskriften, den ser ubeskrivelig lækker ud - den må jeg prøve, det er så dejligt, at få nye ideer til middagsbordet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejligt når vi får nye og ikke mindst afprøvede opskrifter hos hinanden! Knus♥

   Slet
 2. Det lyder rigtig godt! Jeg må hellere se at få købt et par auberginer, inden sæsonen slutter helt. Kommer til at savne alle sommergrøntsagerne i løbet af vinteren :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Glemmer helt det ikke er aubergine sæson hele året hos jer ;-) Kan man slet ikke finde nogen om vinteren? Knus

   Slet
 3. Saadan en dag tror jeg vi alle vist kunne bruge en gang imellem til at begrave stridsoekser lol.
  Ser godt ud. Den maa jeg proeve inden augerginesaesonen forsvinder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er faktisk helt smart. Selvom alle burde g're det uden nogen speciel dag er der faktisk mange der dagene op til Yom Kipur finder fornuften frem og undskylder ! Den er virkelig lækker denne salat. Og den forsvinder som dug for solen ;-) Knus♥

   Slet
 4. Det lyder meget lækkert, Tina! Tusind tak for opskriften - den skal bestemt prøves her. Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det helt sikkert! Ha en skøn uge Madame♥

   Slet
 5. Opskriften lyder fantastisk, har tilladt mig at gemme den, for på et eller andet tidspunkt må jeg igen prøve mig med aubergine. For en del år siden fik jeg noget med aubergine der ikke faldt i god jord hos mig, tidligere, dengang i 80´erne, hvor jeg fandt Grækenland interessant som rejsemål, fandt aubergine sit indtog hos mig, Moussaka´en blev en favorit, mon jeg har spist det for ofte, mon det var en dårlig aubergine, det ved jeg ikke, må finde en dag hvor jeg prøver igen :-)

  SvarSlet