SOCIAL MEDIA

16. sep. 2010

Yom Kipur

Første nyhed er at det regnede den anden dag. Godt nok kun en lille byge på et par minutter men det tæller også - vi har ikke haft regn de sidste 5 måneder! Jeg sad udenfor på en stol for at nyde det. Der går nok et godt stykke tid endnu før der kommer en rigtig regnbyge. Og så har vi skiftet til vintertid hernede. Øv jeg hader at det bliver tidligere mørkt...... men varmt er det stadig. Vandet er 30 grader og luften ligeså.

Den anden dag så jeg Sporløs på mit store tv inde i stuen. Sikke en fornøjelse. Min yngste havde koblet den bærbare til tv'et så jeg kunne de dansk fjernsyn over nettet.

Imorgen aften starter Yom Kipur. Det er den helligste dag i det jødiske år. Forsoningsdagen benyttes til en personlig åndelig renselsesproces, man får mulighed for at bilægge eventuelt gammelt fjendskab og bede om tilgivelse samt at man angrer sine synder og gør bod gennem bøn og faste i et døgn. Inden Yom Kipur starter spiser hele familien et godt måltid sammen. Man faster i 25 timer, som begynder ved solnedgang aftenen før og fortsætter indtil natten falder på den følgende dag. Det vil sige at syge, gamle og børn under Bar/Bat Mitzva alderen (jødisk konfirmation)  er fritaget. Man tager heller ikke bad eller børster tænder. Mange tilbringer det meste af tiden i synagogen, hvor kvinder i hvidt og mænd indhyllet i bedesjal læser Jonas's Bog og Salmernes Bog af og til afbrudt af forskellige sange. Hele Israel går i stå i 25 timer: Ingen radio og TV, alt er lukket - også grænserne, der kører ingen busser, tog eller biler, alle gader og veje er øde og lufthavnene er lukket. Kun de mest nødvendige samfundsfunktioner er bemandet denne dag ellers holder alle fri. Tildsidst  blæses der  i shofaren, menigheden udbryder "Hør Israel, Herren vor Gud, Herren er en" og de 25 timers stilhed er ovre. Landet går herefter i gang igen. Det er en ikke helt let helligdag pga. fasten men samtidig er der den mest fantastiske stemning hernede. For at få tiden til at gå og imellem synagoge besøgene vandrer man rundt om i byen og hilser på folk. Børnene bruger dagen uden trafik på at cykle - vi er gerne et smut nede på motorvejen. Det er lige uvirkeligt hver gang sådan at vandre rundt på en ellers meget trafikeret vej.

Imorgen tidlig tager vi først en tur på markedet og så skal der laves mad og selvfølgelig bages et par kager til efter fasten.Knus

post signature

12 kommentarer :

 1. Så flott at du deler desse høgtidene med oss..
  eit vennepar er i Israel i desse dagar..
  Godt å høyre at dei får oppleve dette og det fine været..
  Her regnar det i bøtter og spann..

  Ha god Yom Kipur ♥

  SvarSlet
 2. Sigrid - De får helt sikkert en speciel oplevelse!!! Sender dig lidt sol hvis du sender lidt regn... KNUS

  SvarSlet
 3. Hæ, hæ jeg fik skældud af overboen da jeg var i Israel, fordi jeg hørte musik på Yom Kipur. Det var vist ikke gået helt op for os tossede au-pairtøser hvor hellig en dag det var/er. Er der en kage specielt til You Kipur? Utroligt at jeg ikke husker DET, når det handler om kage :-)

  SvarSlet
 4. Du skulle ha' været her i DK i dag, hvis du vil have vand fra oven.. :-)
  Ingen mad i 25 timer.. det lyder længe, men også meget spændende, når alle er i samme båd. Jeg kan sagtens forestille mig den specielle stemning I har omkring det Yom Kipur.
  Ha' en rigtig god weekend Tina, og knus til dig :-)

  SvarSlet
 5. Men Hanukkah - det husker jeg, sufganiot - uhm.

  SvarSlet
 6. Hej Tina,
  det er rigtig spændende at læse om jeres helligdage, som er så helt anderledes end vores :-)
  Sender gerne noget af vores regn i din retning, vi har så rigeligt af det.
  Min veninde og jeg kom til at tale om det at tage i kibbutz, den anden dag. Da jeg var ung, var det meget brugt, men nu hører man stort set ikke om det mere. Er det ikke så brugt mere, eller er det kun her i DK det er gået "lidt i stå" ?
  God weekend !

  SvarSlet
 7. Tænk at et helt land... i 2010 kan være rimlig enige om at tro på det samme, og hmm kan man sige.. udføre... Det som troen siger !

  Det synes jeg er vildt.... ! Og det må virkelig være underligt hvis der slet ikke er biler der køre... Sikken en stilhed...

  Her hvor jeg bor... er der hele tíden en svag summen af biler... Eller fly på vej til Kastrup...

  Håber I får en dejlig dag.

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 8. Uh!! Faste i 25 timer? Den går (heldigvis) ikke som diabetiker. Men der må være en speciel stemning når man er så mange der gør det på en gang :) Ja vi har også fået regn - det kunne jeg godt sende lidt af :P God weekend.

  SvarSlet
 9. Faste er en givende opplevelse for den som faster og som tror.
  Jeg ønsker deg en vakker og fredfull høytid og benytter anledningen til å takke deg for at du la igjen spor inne hos meg i min blogg, slik at jeg fant deg!

  Klem fra Trollmora

  SvarSlet
 10. Det er rigtig spændende at læse om de jødiske højtider hos dig. Det må skabe en stor følelse af samhørighed, når alle faster i 25 timer.
  Dejligt vejr, du skriver om. Her er det koldt.
  Rigtig god højtid eller fest.

  SvarSlet
 11. ♥Tak for alle jeres søde kommentarer!!! Iår var vi heldige med vejret. Lidt overskyet og slet ikke så tryhhende som det plejer. Det er virkelig en helt speciel følelse på sådan en dag. Der er stadig unge der kommer for at være i kibbutz men ikke så mange som før. Hele kibbutz begrebet har også ændret sig væsentligt. KNUS

  SvarSlet
 12. Nu igen en helligdag, men det er meget spændende, at læse om hvordan i forbered og fejder Yom Kipur,det må være en underlig oplevelse når det hele næsten går i stå. Men det må være skønt,at det giver tid til, at være sammen familie og venner.

  SvarSlet