SOCIAL MEDIA

14. dec. 2012

Hanukka
Her er lidt stille på bloggen men det er fordi vi fejrer Hanukka - vores vinterhøjtid. Yngste har fri og jeg har også haft et par fridage. Ældste er hjemme i weekenden så det er helt perfekt. Vejret hernede er lidt blandet men dejligt. Så skønt at det ikke er varmt hele tiden.

Her er historien bag Hanukka og et par billeder af en af vores Hanukkiaer og sufganiot♥

Grækernes rige strakte sig over det nuværende Syrien, dengang hvor Kong Antiochus den IV regerede i årene 175-163 f.v.t. og tvang jøderne til at dyrke den hellenistiske kultur og religion og forbød dem at praktisere jødedommen. Han plyndrede og vanhelligede jødernes Tempel ved at stille den græske gud Zeus op og forlangte, at jøderne skulle bøje sig for den. De, der nægtede, blev brutalt dræbt. Mange levede i frygt enten skjult i huler eller forklædte.
Hans brutalitet tændte en oprørsgnist hos en lille gruppe beslutsomme, religiøse jøder, der blev ledet af præsten Matitjahu og hans fem sønner. De få jøders kamp mod de mange græske soldater var hård, men tre år senere, da en af sønnerne, Judah HaMakkabi overtog ledelsen efter sin far, lykkedes det at generobre Templet og jage grækerne ud. Det var i sig selv et mirakel!
Den 25. Kislev, da Templet var blevet renset, og den "evige" lampe skulle tændes, manglede man ren olie til religiøst brug. Man fandt imidlertid en lille kande med en portion olie - nok til en enkelt dag. Da hændte endnu et mirakel, nemlig at den lille kandes indhold brændte i hele otte dage indtil man havde fremstillet en ny forsyning!
Siden da tænder jøder hvert år den 25. Kislev lys i en 9 armet lysestage - en Hanukkiah. Det ene lysene er en Shamash; en tjener, som tænder de andre 8. Der tændes et lys mere for hver dag, mens en lovsigelse og en lovsang (Maoz Tzur) synges på en festlig og bevægende melodi kendt i hele den jødiske verden. Tilsidst stråler alle lysene den sidste aften. Udover lysestagerne i private hjem kan man se store lysestager på offentlige steder og ved indgangen til de fleste byer.
Hanukkah er ikke en streng religiøs fest, derfor er der intet arbejds eller køreforbud, men der er en tradition for at familien, mens lysene brænder, hygger sig med underholdning og spil - specielt en "sevivon" en firkantet snurretop, som har et hebraisk bogstav på hver af de fire sider, nemlig forbogstaverne til "Nes Gadol Haja Sjam", et stort mirakel skete der. Da begivenhederne fandt sted i Jerusalem, står der på de israelske snurretoppe "Nes Gadol Haja Po", hvilket betyder , et stort mirakel skete her! Hanukkahs madspecialiteter er de førnævnte Sufganiot (Berlinere) og Latkes (kartoffel pandekager) alle stegt i olie som symboliserer olien der varede i 8 dage!


KNUS

post signature

8 kommentarer :

 1. Siger I mon glædelig Hanukka, lige som vi siger glædelig jul? Det lyder dejligt, at man hygger sig med underholdning og spil i denne tid. Sikke nogle skønne kager, du viser her.
  Klem ♥

  SvarSlet
 2. Shalom Tina. It's a beautiful chanukia. And those incredible sufganiot!
  Chag sameach and Shabbat shalom and rosh chodesh tov to all your family.

  SvarSlet
 3. Tak for din forklaring på Hanukka. Alting er jo symbolsk med sådanne traditioner, men det er spændende at få den rigtige historie og den historiske sammenhæng med. Det har jeg altid syntes, men det er nok fordi jeg er så ganske forfærdeligt nysgerrig.
  På en eller anden måde minder de kager mig om æbleskiver- altså noget med syltetøj der ikke er bagt men nærmest kogt eller stegt i olie. jeg forestiller mig at de kager du viser fra butikkerne er en finere og nyere type end dem man laver privat og selv lavede førhen. Lækkert ser det i hvert fald ud. Det lyder også hyggeligt med spil og fridage.

  SvarSlet
 4. rigtig spændende og lærerigt at få beskrevet højtiderne i Israel, jeg nyder at læse om de forskellige anderledes skikke der er i Israel .jeg har aldrig
  vist hvad den ni armede stage betød,
  ualmindeligt smukke kager , de er jo små kunstværker ❤

  SvarSlet
 5. Takkkkkkkkkk så fik jeg forklaringen :-)

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 6. Hej Tina
  Dejligt at du fortalte om Jeres højtid.
  Flotte kager - kunne lige spise en.
  Tak for kommentaren på min blog - jeg sejler kun kajak om sommeren- det er Valter ( min mand) der var på denne ekstreme kajaktur i frost / sne og en lidt tilfrossen sø.
  Ønsker dig en god week-end:)
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 7. Tak for fortællingen, det lyder som en hyggelig højtid, og skønne kager I får at spise..;-D Knus

  SvarSlet
 8. Spændende at læse om Hanuka :) Lækre kager :) Knus her fra det kolde danmark :)

  SvarSlet